петък, 28 юли 2017 г.

Жадната монахиня



„Жадната монахиня“;  „Ненаситната монахиня“; „Жадната калугерка“; „Ненаситната калугерка“; „Жълт негрет“ и колко ли още имена има този десерт!
Различни са и рецептите за блата и сиропа. Общото е едно – светъл блат, напоен с какаова заливка. Резултат - лесен за приготвяне и невероятно вкусен сладкиш!
Рецептата е от старите ми тетрадки, записана още в началото, когато се появи този десерт и по нея го приготвяме. Разбира се и ние  вече го „осъвременяваме“  в украсата с нови продукти, които има по пазара или по нови идеи, споделени тук и там!

Продукти

За блата
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно (130 г)
10 г бакпулвер
орехи

За сиропа
1 ч. ч. захар,
1 ч. ч. вода
125 г масло
3 с. л. какао
ром за аромат


Приготвяне

Блат
Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера. Разбърква се до хомогенност.
Сместа се насипва с намаслена и набрашнена тавичка (използвах  правоъгълна тавичка  с размери 28см /17см /5см; може да се ползва и кръгла тава; форма за кекс).
Отгоре се поръсва със счукани на едро орехови ядки.
Поставя се в предварително загрята на 180 градуса С фурна и след няколко минути температурата се намалява на 150 градуса С.
Изпеченият сладкиш се набожда на гъсто с вилица и се оставя да изстине върху решетка, след което се напоява с горещ сироп. Желателно е  поливането със сироп да е с лъжица, на 2 пъти – отначало едната половина от сиропа, малко да се изчака да попие и след това останалата част от сиропа.

Сироп
Смесват се захарта, водата и какаото. Поставят се на огъня и като загреят достатъчно се добавя маслото и рома. Като кипне се маха от огъня и се залива изстиналия блат.

Друг вариант е орехите да се поръсят след като сладкишът е сиропиран.

Аз понеже в момента нямах достатъчно орехи, поръсих едната част с кокосови стърготини.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили, много любим сладкиш!Благодаря, че припомни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Между новите, да има и по някои стара, но незабравима рецепта! :)
      Хубав ден, Натали!

      Изтриване
  2. Тили, моят вариант на този сладкиш е по-различен, наистина е от преди 30 години. Но бих опитала и по твоята рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Веси - има много варианти. Всеки си има предпочитан. Но резултатът е - вкусен десерт! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Тили,
    имам и аз една рецепта за този сладкиш и съм го правила навремето.Но днес наистина има много нови продукти, с които можем да разнообразим този вкусен десерт.Чудесен е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, беше модерен на времето. Което не пречи пак да си го направим! :)
      Лека вечер!

      Изтриване